Mindful Onderwijs / Mindful School
community binnen vzw MOMENT

Voor directies en leerkrachten uit het kleuter- en basisonderwijs, secundair onderwijs, hoger onderwijs, kunstonderwijs, CLB, zorgleerkrachten, leerlingen-begeleiders, pedagogische begeleiders, ouders, onderwijsinspectie, leraren- opleiders en beleidsmakers.

2019-Symposium
‘Hoe kan Mindfulness op school bijdragen aan bewustzijn, welbevinden en veerkracht?'
Op 7 februari 2019 organiseerde de
Commissie Onderwijs van vzw Moment
het symposium
‘Hoe kan mindfulness op school
bijdragen aan bewustzijn,
welbevinden en veerkracht?’.
Meer dan 200 onderwijs professionals,
van kleuter- tot hoger onderwijs,
namen deel aan de studiedag met een
goed gevuld programma bestaande uit keynotes en lezingen.
Zij wisselden expertise en ervaringen uit, gefocust op de vraag welke bijdrage mindfulness kan leveren aande invulling van de nieuwe sleutelcompetenties in onderwijs.
Verslag van het symposium 7 februari 2019 >
Compleet Programma met 24 workshops >
Georganiseerd door
vzw MOMENT in samenwerking met de
Universiteit Antwerpen en met
LMC Leuven Mindfulness Centre
Save the date: Symposium 2020
Gemotiveerd door de grote opkomst en interesse voor het symposium van 7 februari 2019, organiseert vzw Moment een volgend symposium op donderdag 6 februari 2020. Ook voor deze derde editie werken we samen met het Vaardighedenteam van de Universiteit Antwerpen en Mindfulness Centre van de KU Leuven. Het symposium vindt plaats op campus Drie Eiken, UA.
In de volgende nieuwsbrieven en via de webpagina van de Commissie Onderwijs informeren we over het thema, de sprekers en het programma van dit symposium.
Vertel het verder
Mogen we u uitnodigen om deze nieuwsbrief verder te verspreiden in uw school, onder directies, adjunct-directeurs, pedagogische begeleiders, leerlingbegeleiders, zorgcoördinatoren, leerkrachten en ouders.
Oproep tot medewerking aan onderzoek naar mindfulness op school
In het najaar van 2019 start het Leuven Mindfulness Centre (LMC) aan de KU Leuven met het “OPEN.MIND” project. In dat project zullen de effecten van mindfulness verder onderzocht worden bij schoolgaande jongeren in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
Prof. Filip Raes stelde het project eerder dit jaar al voor op het symposium "Mindfulness & Onderwijs” aan de UA. Onderzoekers van het LMC gaan onder meer kijken of mindfulness ervoor zorgt dat jongeren op een gezondere manier kunnen omgaan met negatieve én positieve gevoelens — zowel bij zichzelf als onder elkaar. Dit project zal lopen met financiële steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) in het kader van Rode Neuzen Dag. Scholen die hier meer over willen weten en/of interesse hebben om eventueel deel te nemen, kunnen nog steeds contact opnemen via filip.raes@kuleuven.be
Mindfulness op school in het nieuws
Jeroen Crobeck verzorgde tijdens het symposium van 7 februari 2019 een workshop over mindfulness als keuzevak in het secundair onderwijs. Zowel het VRT-journaal als het programma ‘Wakker op zondag’ van ATV hebben sindsdien een item aan de mindfulnesstraining van Jeroen besteed.

