top of page
Featured Posts

NIEUWSBRIEF #5 - januari 2015

Intro

Je jaagt je door de dagen heen, door de maanden en de jaren. En je krijgt steeds meer gedaan in steeds minder tijd. Totdat het je te veel wordt. Je kraakt, bezwijkt en verlangt naar een ander leven. Verlangzaming, eenvoud, versobering! Steeds meer mensen zijn ernaar op zoek in een poging om meer kwaliteit in hun leven te brengen. Ze willen niet langer gehaast rondrennen. Stilte is één van de manieren om het leven te voelen. ‘Er heerst tegenwoordig een hype rond de stilte,’ schrijft hoogleraar Dirk De wachter , ‘ze wordt bijna geconsacreerd als een nieuw religieus streven. We moeten opletten dat de stilte geen doel op zich wordt.’ In zijn boek ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’ stelt Dirk De Wachter dat stilte voor verbinding met jezelf of de ander moet zorgen.

Psychiater Edel Maex verwijst naar twee soorten stilte. ‘Er is de stilte die alle geluiden probeert uit te sluiten. Dan betracht je een diepe concentratie die niet meer door geluiden, van binnen of van buiten gestoord wordt. Dergelijke intense lang aangehouden concentratie kan tot allerlei intense ervaringen leiden.’ Edel Maex benadrukt een andere stilte. ‘Het is een stilte waar àlle geluiden welkom zijn,’ schrijft hij, ‘ een stilte die niets uitsluit. Niet enkel de geluiden van buiten, alles wat zich aandient.’

Tijdens de formele en informele beoefening van mindfulness open je je hart en je geest. Het is uiteindelijk een stille, vriendelijke maar ook confronterende ontmoeting met de weidse open ruimte in en rondom jou. Zolang je druk bezig bent en je hecht aan je handelingen en de resultaten ervan, kan stilte je niet vervullen. ‘Pas als er leegte in je is, een open plek, kan de grondeloze stilte van het leven zich openbaren,’ aldus dr. David Dewulf. Maar zolang jij het bent die dwangmatig de dingen wilt doen, zullen vermoeidheid, stress, opgejaagdheid en ziekte je metgezellen zijn. Als je de stilte toelaat, zal die je dragen. Het wordt je grond. Het is je grond.

Het redactieteam

Beate Trück, Kirsten Victor, Berti Persoons

  1. Terugblik op 2014 en een blik vooruit op 2015

Vooreerst een woord van dank voor de vele bemoedigende reacties op de events die vzw MOMENT in 2014 heeft georganiseerd. Daarmee is een begin gemaakt om een aantal aspecten van de missie van de mindfulnessvereniging te realiseren.

Realisaties in 2014

LEDEN ZICHTBAAR MAKEN

MOMENT streeft ernaar om alle leden zichtbaar en kenbaar te maken.

Zie publicatie: http://www.mindfulmoment.be

Wie in België een Nederlandstalige trainer of practitioner zoekt, kan hier terecht voor informatie over plaats, naam en website. Wie zich aanmeldt als lid voor 2015 zal op deze lijst worden vermeld. MOMENT onderzoekt meer mogelijkheden om kwalitatief hoogwaardige diensten op het gebied van op mindfulness gebaseerde benaderingen kenbaar te maken. Suggesties zijn welkom! Elders in deze nieuwsbrief vragen we je expliciet welke gegevens jij vermeld wenst te zien in deze lijst.

EVENTS GEORGANISEERD

Er werden drie EVENTS georganiseerd die de doelstellingen van vzw MOMENT in praktijk trachten te brengen:

  • Kennismaking en netwerken tussen leden

  • Kennismaken met onderzoeksresultaten die bewijzen en indicaties voor de werkzaamheid van MBI bieden

  • Intervisie en supervisie uitleg en groepsvorming

Het eerste EVENT op 19 februari 2014

In deze MOMENT-ledenontmoeting stonden kennismaking en netwerken tussen leden centraal. Tijdens deze bijeenkomst gaven 4 Belgische onderzoekers zicht op hun studies naar effectiviteit van op mindfulness gebaseerde benaderingen in België.

Het tweede EVENT op 13 juni 2014

In het tweede MOMENT-ledenbijeenkomst lag de nadruk op onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness. Harvard-researcher Tim Gard besprak het effect van mindfulness op pijnervaring en op de verandering van het hersenweefsel.

Het derde EVENT op 27 september 2014

Tijdens deze MOMENT-ledensamenkomst op 27 september was alle aandacht gericht op intervisie en supervisie. Uitleg, oefening en groepsvorming voor lokale intervisiegroepen stonden centraal.

Een blik op 2015

MOMENT-Dialogen

Vzw MOMENT zoekt mee naar onderlinge verbinding en wil de verbondenheid tussen de leden benutten. Dit gegeven staat volledig centraal in de MOMENTx-dialogen die in 2015 de hoofdmoot zullen vormen.

Het komt erop neer dat een MOMENT-Dialoog een gelegenheid is waar leden naar elkaar luisteren en met elkaar in dialoog gaan over een thema dat door een lid wordt toegelicht in een 8-minuten-verhaal. Tijdens een MOMENTx-Dialoog is er ruimte om twee tot drie leden een verhaal te laten delen over een mindfulness-thema dat hun nauw aan het hart ligt.

De formule is beschreven op de website

http://www.mindfulmoment.be ga naar Over MOMENT > Dialoog

De eerste MOMENT-Dialoog zal plaatsvinden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst om 24 januari 2015 in Leuven. De uitnodiging heb je al op 5 november ontvangen en vind je ook HIER op de agenda van vzw MOMENT .

OPROEP om je eigen presentatie aan te bieden

Wil je in 2015 een eigen presentatie aanbieden? Dan kan je je aanmelden via: moment@mindfulmoment.be

De data voor de dialogen vind je op de agenda van vzw MOMENT. Er zijn trouwens nog andere locaties welkom, je kan hierbij helpen zoeken naar geschikte locaties.

Van harte welkom !

We kijken uit naar je bijdrage.

Katharina Müllen,

Voorzitter vzw MOMENT

2. Nieuws

SECRETARIS

Berti Persoons wordt de nieuwe secretaris van het dagelijks bestuur van MOMENT. Hij beoefent al jaren mindfulness en biedt 8-wekentrainingen aan in zijn regio, meestal in samenwerking met het Cultuurcentrum Maasmechelen .

Samen met David Dewulf en Veronique Benoit schreef hij ‘Mindfulness voor je kids’ (uitg. LANNOO). Later verschenen ‘Mindful omgaan met plagen en pesten’ , ‘Mindful omgaan met kinderangsten’ (uitg. ACCO) en ‘Frog de wenskikker’ (uitg. De Eenhoorn). Hij volgde de 4-jarige therapeutenopleiding aan de Educatieve Academie Berchem. Berti studeerde in 2013 af.

De voorbije Jaren kreeg hij meer en meer bekendheid als jeugdschrijver. Zijn boeken ‘Mijn papa is een held’ (uitg. Clavis), een psychologisch werk over dood, angst en verdriet , en ‘De lijst’, (uitg. Clavis) een oorlogsroman dat zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt, kregen uitstekende recensies

3. Agenda

MOMENT-Dialogen op 24 januari 2015

Presentaties van Mieke Van Hecke, Maarten Vercammen en Els Heyde

24 januari 2015

Leden leren elkaar beter kennen en leren van elkaar. Ze delen inzichten en ontwikkelen nieuwe ideeën voor het bevorderen van mindfulness en de daarop gebaseerde benaderingen.

Locatie: Campus Leuven / 109-20 COVE Collegium Veteranorum, lokaal COVE 0210 ‘Mgr. O. Romerozaal’, Sint-Michielsstraat 2-4, LEUVEN

Leden € 20; kom je met een collega die nog geen lid is, dan betaal je slechts 50% van dit bedrag.

Niet-leden € 40; 50% van dit bedrag wordt terugbetaald indien je binnen 14 dagen na de nieuwjaarsbijeenkomst lid wordt.

4. Winterretraite voor Europese mindfulnesstrainers

Het Europese netwerk van mindfulnessverenigingen (EAMBA)

Van 2 t.e.m. 6 januari 2015

Apeldoornseweg 185 8075 RJ Elspeet (NL)

www.vmbn.nl/eamba-retreat-2015

5. Resilience through connection Conference, Creating Connections Conference III

Met Jon Kabat Zinn, Paul Ekman, Sue Johnson en Dan Siegel

Efteling, Nederland

16 en 17 april 2015

Wereldvermaarde sprekers nemen je mee in de psychologische wereld van spiegelneuronen, mentaliseren, emoties en hechting tijdens de conferentie Creating Connections 2015. Veerkracht, het fundamentele en noodzakelijke vermogen om te kunnen overleven, is het thema van deze tweedaagse.

Efteling Park, European 1, Kaatsheuvel, Tilburg (Nl)

698 € voor 3 dagen

5. Mindfulness in gezin & onderwijs 2015

Congres in Amsterdam (NL)

Academie voor Mindful Teaching

21 en 22 april 2014

Living Mindfulness en de Academie voor Mindful Teaching nodigen je uit op het 2-daagse congress. Tijdens de eerste dag staat 'Mindfulness in het gezin’ in de picture, de tweede dag 'Mindfulness in het onderwijs’.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102 1015 CV Amsterdam (NL)

€ 349,90 of €299,90 (vroegboektarief)

www.mindfulnesscongres.nl

6. Self-Directed Neuroplasticity Training

Training in Freiburg (D)

Opleiding met Rick Hanson

3 – 5 juni 2015

€ 390 (zonder verblijf)

www.arbor-seminare.de/self-directed-neuroplasticity-training

7. In de aandacht

Mindful Eating op TV

Het tv- programma 'Ook Getest op Mensen' onderzoekt de impact van een 8-wekenMindful eating training op 4 mannen en 4 vrouwen met overgewicht. Er wordt nagegaan of de training invloed heeft op het lichaamsbewustzijn, en op het omgaan met stress. Maar ook of de training een verandering van de levensstijl teweeg brengt. De experts die aan het programma meewerken, zijn Ann Meulemans (hoofd Klinische diëtetiek UZ Leuven,), Prof Vannieuwenhove (hoofd Bariatrische Chirurgie UGent) en Caroline Baerten (diëtiste-Mindful Eating/MBSR trainer). De eerste uitzending was op 19 november en de tweede op 10 december, op Eén.

Het programma kan online bekeken worden via:

www.een.be/programmas/ook-getest-op-mensen/het-programma

Mindfulness op de werkplaats

Op deze link vind je enkele interessante getuigenissen bij Microsoft over Mindful@Work:

http://www.deburen.eu/nl/

8. Word lid van MOMENT

Maak je nu lid voor 2015. Na toelating staat je naam al vanaf 6 december op de MOMENT-website en je ontvangt dan al het vignet van lidmaatschap voor je eigen promotiemateriaal. Je kan je vanaf dat moment ook aanmelden met een intervisiegroep of voor een MOMENT Dialoog.

Het redactieteam en het bestuur van vzw MOMENT wensen je fijne kerstdagen en een rustig begin van 2015.

Beate Trück, Kirsten Victor, Berti Persoons

Recent Posts
Archief
Zoek op Label
bottom of page