top of page
Featured Posts

21 oktober 2016 - 19 maart 2017 Antwerpen MAS: Buddha & Mind


De tentoonstelling is gebaseerd op een topstuk uit de eigen MAS-collectie, de Sarvavid Vairocana Mandala. Dit is een unieke reeks schilderingen van minstens 300 jaar oud in kleur, stuk voor stuk kunstwerkjes. Het is vooral het geheel dat ze zo bijzonder waardevol maakt. Nergens anders ter wereld is een gelijkaardige, volledige reeks van 54 schilderingen bewaard.

Samen vormen deze schilderingen een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos. Daarin staat de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal. De afbeeldingen tonen wat een mediteerder in gedachten opbouwt, iets dat zelden of nooit afgebeeld wordt. Deze reeks werd uitzonderlijk voor het onderricht van een Chinese prins gemaakt.

In 2014 vormde de reeks het onderwerp van de tentoonstelling ‘The All‐Knowing Buddha. A Secret Guide’ in het Rubin Museum of Art in New York, gespecialiseerd in Himalaya-kunst. De bevindingen van hun experts, onder meer dat sommige delen van de schilderingen al uit de 14e eeuw stammen, staan gebundeld in een catalogus die ook hier aangeboden wordt.

Een selectie bronzen beelden, thanka’s (rolschilderingen) en rituele voorwerpen verduidelijken de inhoud van de schilderingen in de expo.

Meer info: http://www.mas.be/nl/BuddhaMind

MAS | Museum aan de Stroom

Hanzestedenplaats 1

2000 Antwerpen

+32 3 338 44 00

Recent Posts
Archief
Zoek op Label
bottom of page