top of page
Featured Posts

Boekbespreking: De Mindful Work-Out Tamara Russell


Deze Nederlandse vertaling is eind mei 2016 verschenen bij Lannoo, uitstekend vertaald en vormgegeven.

Het boek is zeer toegankelijk van opzet, daardoor zijn de instructies gemakkelijk in praktijk te brengen. Met de definitie van mindfulness van Jon Kabat-Zinn als uitgangspunt is het boek verdeeld in vijf componenten: 1. Pauzeren 2. Intentie 3. Aandacht 4. Jezelf begrijpen 5. Mededogen.

Via een reeks van zorgvuldig samengestelde bewegingsoefeningen leer je de principes van mindfulness met het lichaam als instrument, ofwel embodied learning.

De oorspronkelijke titel "Mindfulness in Motion: Healthier Life Through Body-Centred Meditation" (2015) geeft precies weer wat het boek biedt: het bewegende lichaam gebruiken om de beweging van de geest te ontdekken ofwel een manier om mindfulness te ervaren via het bewegende lichaam.

De kwaliteit van ZIJN ervaren is centraal in alle oefeningen. Een mogelijke associatie van 'work-out' met de DOE-modus zul je dan ook snel loslaten als je kennismaakt met de BMT-methode (Body in Mind-training) die Tamara Russell aanbiedt.

BMT is gebaseerd op dezelfde meditatietheorie als MBSR en MBCT, het verschil ligt in de uitvoering. Daarvoor heeft Tamara haar jarenlange beoefening van Shaolin kung fu en van Tao chi chu'an gebruikt. Zij is neurowetenschapper en ook getraind als klinisch psycholoog en doet vanuit deze achtergrond wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2006 heeft zij haar Body in Mind-training aangeboden in de geestelijke gezondheidszorg, voor leerkrachten, sporters, artsen, in het bedrijfsleven, in gevangenissen en in de kunstwereld. In dit boek vindt je verwijzingen naar reeds gepubliceerde onderzoeksrapporten. Een uitgebreide onderbouwing van haar inzichten en aanpak - in de vorm van noten met literatuurverwijzingen - maakt het boek compleet voor wie meer wil weten over mindfulness, gevechtskunst en neuro-wetenschappen.

Telkens is er nadruk op keuze en flexibiliteit in het oefenen, dit biedt bijvoorbeeld ook uitkomst voor mensen die het lastiger vinden om te zitten. Hoewel er in MBSR en MBCT ruimte is voor mindful bewegen brengt BMT vanaf het begin een bewustwording in beweging en blijft de focus in alle oefeningen op beweging zowel in de geest als in het lichaam.

In het kort:

- 45+ oefeningen met foto's die duidelijk de stappen tonen

- tips om BMT in je dagelijks leven te integreren

- wetenschappelijke onderbouwing en bronvermelding

- ruime index

- 144 pagina's

- verschenen bij Uitgeverij Lannoo 31-05-2016

- EAN 9789401435994

- prijs € 19,99

Recent Posts
Archief
Zoek op Label
bottom of page