top of page
Featured Posts

Impressie: Mijn eerste ervaringen met online sessie mindfulness geven

Ik had nooit gedacht dat ik de overstap naar online meditatiesessies zo snel zou maken.

Begin 2020 stond dit helemaal niet op mij ‘to-do’ lijstje. De trainers en organisaties die online trainingen aanboden, was ik zeker wel al tegengekomen.

Scepticisme nam hier dan eerder de bovenhand. Hoe kan je nu hetzelfde effect bekomen van een real-life training achter een computer op afstand. Wat met de vertrouwelijkheid en de aanwezigheid van een trainer tijdens een sessie, om nog maar te zwijgen over de technische kant van het verhaal. Misschien kwam hier ook eerder mijn terughoudendheid voor dit medium van, de beperkte kennis en vaardigheden om op deze wijze training te geven.

Tot plots de overheid op 13 maart de corona maatregelen uitvaardigde. Social distance, afstand bewaren, niet met teveel personen in een beperkte ruimte, geen niet-essentiële verplaatsingen. Hoe moest het nu met de training die lopende was. Pik ik straks de draad terug op, en wanneer is dat dan. De deelnemers zitten niet zonder een reden in de training en nu net op het ogenblik dat mindfulness hen het meest behulpzaam kan zijn, valt dit weg. Of toch niet.

Snel zag je een beweging opkomen van mindfulness centra en verenigingen die online sessies/trainingen aanboden maar ook online bijeenkomsten om de trainers te ondersteunen om met dit medium aan de slag te gaan en zo hun deelnemers verder te kunnen ondersteunen in deze onzekere tijden.

Zo ook organiseerde EAMBA (European Associations for Mindfulness) en onze vereniging, vzw MOMENT, een aantal collegiale uitwisselingen waarbij de trainers die ervaring hebben met online trainingen hun expertise deelden met de trainers die voor een nieuw avontuur stonden. Ik nam aan enkele van deze uitwisselingen deel waardoor ik niet alleen tips en tricks kreeg met betrekking tot de praktische en technische kant van dit medium zoals welk platform gebruik je, wat zijn de mogelijkheden maar ook hoe organiseer je je training. Welke afspraken maak je met je deelnemers zoals wanneer demp je je geluid of kom je in beeld, hoe en wanneer kan je reageren. Ook voor de meeste deelnemers zal dit een nieuw manier van training volgen zijn. Naast de technische kant was er ook telkens aandacht voor de didactisch, methodologisch kant van het training geven online. Hoe kan ik de vertrouwelijke sfeer behouden, hoe laat ik de deelnemers ervaren dat ik aanwezig ben. Heel veel nieuwe input en de enige manier om hiermee aan de slag te gaan was het zelf ervaren met vallen en opstaan.

Als mindfulness trainer bij Defensie zat ik net in het midden van een training. De onzekerheid speelde zeker nog een rol waardoor ik mij heel voorzichtige in dit avontuur gewaad heb. Mijn eerste doelstelling was om de deelnemers te blijven stimuleren om te blijven oefenen met de reeds geziene oefeningen. Hiervoor dacht ik aan één of twee sessies per week van een uur om oefeningen te begeleiden. Het eerste probleem stak al snel de kop op. Ik had de mogelijkheid om gebruik te maken van het platform van Defensie, Skype for business. Al snel werd duidelijk dat niet iedereen toegang had tot dit platform op zijn of haar dienst computer. Hierdoor had ik in mijn eerste sessie slechts 5 van de 20 deelnemers. Het kon wel tellen als een eerste vuurdoop. Na een verwelkoming waar ik de afspraken meedeelde, had ik twee meditaties voorzien. Er werd geen inquiry voorzien enkel werd de mogelijkheid geboden om te reageren op de meditaties en ook op het nieuwe medium. Voor mezelf was het zoeken naar het juiste punt om te kijken. Keek ik naar de deelnemers dan kon ik ook hun non verbale signalen opvangen, keek ik met gevoel naar mijn camera dan kon ik mijn aanwezigheid aan hen geven en de verbinding tot stand brengen. Het was een ander gevoel dan live training geven echter kon ik toch de verbinding voelen. Ook de feedback van de deelnemers was positief.

Na een proefperiode van een week, geef ik ondertussen dagelijks een online sessie van een klein uurtje aan alle (aspirant) mindful warriors tot de corona maatregelen opgeheven zullen worden. We zijn afgestapt van Skype for business en overgegaan naar Zoom.us dat merkelijk beter werkt en toegankelijk is op de persoonlijke computers/laptops, tablets en smartphones. Deze week worden deze sessies geëvalueerd, om eventueel toegankelijk te maken voor al het personeel van Defensie. Gezien we bij Defensie voorlopig pas ten vroegste eind mei terug mogen les/trainingen geven, werd er ook al beslist dat de onderbroken training begin mei zal heropgestart worden online in een verkorte versie. De geplande training van mei-juni, zal in juni blended worden aangeboden, deels fysiek aanwezig en online.

Zoals ik bij aanvang al schreef, niets dat er begin dit jaar op wees dat ik online ging gaan met mijn trainingen. De grootste activator is uiteraard het corona virus. Echter mag ik zeker de kracht van het delen van collega trainers niet onderschatten. Gewapend met hun expertise en steun heb ik de moed gehad om online te gaan. De collegiale uitwisselingen van zowel EAMBA als vzw MOMENT hebben voor mij bewezen dat het een krachtig instrument is dat iets in beweging kan zetten. En hierdoor wordt ook het basismotto van onze vereniging alle eer aangedaan ‘DOOR leden , VOOR leden’. Dankbaar voor de input die ik kreeg en de kans die ik nam om mijn grenzen te verleggen. Benieuwd wat een volgende collegiale uitwisseling mij en u kan bijbrengen.

Didier Anthonis Voorzitter a.i.

* Aspirant betekent in deze tekst: medewerker van Defensie die zijn mindfulness training nog niet heeft afgewerkt * Mindful warrior betekent in deze tekst:: medewerker van Defensie die een mindfulness training heeft gevolgd

Recent Posts
Archief
Zoek op Label
bottom of page